Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.04.2011 10:16 - Освобождаване на пратки от митница
Автор: nosense Категория: Бизнес   
Прочетен: 4049 Коментари: 0 Гласове:
0



imageДобре дошли в джунглата – или как се освобождават пратки от митница!

Освобождаването на пратки от митница всъщност е един процес на борба с институцията наречена Български Митници!


Когато пратката ви пристигне в Разменно сортировъчен център (РСЦ) в пощенската ви кутия се получава известие. За съжаление с това известие започват и обиколките по гишета и институции.


Първото което трябва да направите, след като получите известие, е да отидете в посоченият пощенски клон от където ще получите няколко документа които ще са ви необходими за пред митниците.


Предполагаме, че ви предстой да освобождавате пратки за пръв път и за това ще ви разкажем как трябва да процедирате в този случай! Ако вече сте минавали тази процедура, то тогава не е необходимо да четете тази статия!


С получените документи отивате в най-близкото бюро за митническо посредничество. Обикновено тези бюра са около самата митница и няма да ви е трудно да ги откриете! Въпросното бюро, ще ви подготви митническа декларация, с която ще трябва да освободите пратката си, или така нареченото “разрешение за вдигане”. Цената на тази услуга варира но от нашият опит знаем, че е приблизително 30 лв.

След като дадете документите на бюрото, отивате в митницата. Тъй като това е първото освобождаване на пратка е необходимо да получите така нареченият EORI. За да регистрирате такъв номер за физическо лице, ще ви е необходима лична карта, а за юридически лица набор от документи които може да видите тук.


След като минете няколко или едно гише, в зависимост от митницата на която сте, ще получите въпросният EORI номер. С неговата бланка, отивате в митническото бюро, където ще го впишат в митническата декларация. Митническото бюро ще ви каже дали дължите само ДДС или е необходимо да внесете и мито, както и процента с който ще се обмитяват вашите стоки. След това ще ви кажат какви суми трябва да внесете в полза на държавата и много вероятно ще ви връчат едно листче с две банкови сметки и една или две суми. С това листче отивате в най-близкият клон на УниКредит Булбанк и внасяте посочените суми. Тук също ще ви вземат около 2 лв. за превод.


С платежните нареждания, митническата декларация, дискетата и документите от пощенският клон отивате отново в митницата. Там трябва да подадете всички тези документи на определеният ви митнически служител. След известен период от време, често между 20 мин и един ден, ще получите един червен печат на документите от пощата и с тях ще може да отидете да си приберете пратката.


За съжаление, понякога нещата не минават толкова гладко. Най-често митническият служител проявява мнителност за това дали това което има в пакета е това което е описано на митническата декларация и в това дали сте платили толкова колкото сте посочили. За да не се налага да водите дълги и безсмислени спорове, е най-добре да си разпечатате всички потвърдителни майл съобщения, както и извлечение от направените плащания към даденият търговец. Не е сигурно дали ще ги приемат, но обикновено наличието на такива документи слагат точка на споровете по отношение на цената на закупените стоки!


Ако внасяте обувки – много е вероятно да ви накарат да попълните декларация, че въпросните обувки не съдържат формал-алдехиди и други подобни вещества!  Митническото бюро може да ви изготви подобна декларация!


Също така е възможно, митническият служител да ви покани да го придружите и да отворите заедно пратката за да се увери, че това което е в нея е това което декларирате.


Много е важно да знаете, че ако не сте манипулирали по някакъв начини документите (което трябва да знаете, че е незаконно) трябва да претендирате за стойността, тъй като много често служителите се опитват да получат допълнителни “бонуси” от вас, уж затваряйки си очите!


Имайте предвид, че даването на подкупи е незаконно, независимо дали предлагате или ви искат!


След като преминете всички процедури с получените документи може да отидете в пощенският клон или Разменно сортировъчен център и да получите своята пратка!


В случай, че имате допълнителни въпроси свързани с митниците и митническото оформяне на пратки то моля не се колебайте да се свържете с нас. Нашата фирма има богат опит в освобождаването на прати от митница като се започне от мини компоненти и се стигне до АТВ и печатни машини!


EORI

Източник: http://shipito.bg/blog/2010/12/%d0%be%d1%81%d0%b2%d0%be%d0%b1%d0%be%d0%b6%d0%b4%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%ba%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d0%bc%d0%b8%d1%82%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b0/


Тагове:   митница,   освобождаване,   От,   пратки,   НА,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031