Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2013 12:31 - Как да смените пенсионния си фонд
Автор: nosense Категория: Бизнес   
Прочетен: 5491 Коментари: 1 Гласове:
-1

Последна промяна: 12.08.2013 10:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

През последните седмици, сделката с най-големия пенсионен фонд "Доверие", се превърна в тема номер едно на редица издания.

Ако не сте запознати с конкретиката - в тези статии може да прочетете повече:

 

imageПредвид това, реших, че от една страна, е много притеснително, как ще се управляват парите ми за пенсия. От друга, не бих желал да попаднат в ръцете на някой, който ще ги използва срещу нас. И тъй като преди години бях решил да съм в "Доверие", сега дойде време да сменя своя фонд.


Как да изберем нов фонд?


Ако сте решили да сменяте своя фонд, трябва да решите в кой да прехвърлите своята индивидуална партида. На първо място, най-важна е доходността. Информация за това, каква е тя може да намерите на страницата на "Комисия за Финансов Надзор"


И така, от нея виждаме, че трите водещи фонда са "Доверие" (6.35%), "Съгласие"  и "ДСК - Родина" (5.15%). За съжаление, "Доверие" отпада, тъй като се опитваме да избягаме от неясното му бъдеще. "Съгласие" е свързано с ТИМ, което също не е оферта. Според много публикации, именно, чрез средства от този фонд ТИМ финансират своите сделки.

И накрая "ДСК-Родина". Тук нищо лошо не мога да кажа, но като цяло, през годините не съм харесвал работата на тази банка, съответно предполагам, че и работата с фонда няма да е толкова приятна.


Следващите два фонда по доходност - "Алианц България" (8.34%) и "Ай Ен Джи" (8.20%).  И двата фонда са собственост на чужди компании, което ме кара да им имам по-голямо доверие. В световен мащаб,  "Ай Еф Джи" управлява спестяванията за пенсия на доста европейци, и за това реших да гласувам доверие на тях.


Как става преместването?


Отивате в най-близкия до вас клон, на пенсионното дружество, в което искате да се преместите. Там попълвате нов договор, с който ставате клиенти на новия фонд, и една декларация, с която искате преместване от стария.

Заверяването на декларацията става пред нотариус. Обикновено, фондовете имат такъв, с който работят, и самата заверка е безплатна.

След заверката, вашата част от процедурата е изпълнена. От тук, фонда, който ще приема вашата партида, по служебен път придвижва документите. Ако всичко е наред, в края на тримесечието, вашата партида ще е преместена в новия фонд. След преместването, ще трябва да заплатите 20 лв. на стария си фонд, което е административна такса за преместване.


След тази процедура, вашите пари са в новия фонд, и започват да се уравляват от него. И още една информация - "Алианц" разполагат с доста по-добре развита мрежа от клонове, и ако желаете да се преместите при тях, много по-лесно ще откриете офис близко до вас!




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. chen - Надявам се, че това е някаква шега!
11.08.2013 14:28
Това да не е някаква нескопосана реклама на Алианц? Чуждопоклонничество е изключително вредно.
Другото, което не сте отбелязали е, че една голяма част от държавните служители нямат право да променят своето пенсионно дружество.
Случаят с "Доверие" наистина е притеснителен и съмнителен, но с останалите пенсионни в страната не е имало проблеми. Слуховете са си нещо обичайно. Гледайте реалните показатели.
А и Доверие все още не е продадено, така че нека не избързваме.
цитирай
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031