Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.06.2014 18:01 - Рака - има ли лечение за него
Автор: nosense Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 3546 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 19.06.2014 18:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Една от най-честите конспиративни теории е свързана с рака и неговото лечение. Според много хора големите фармацефтични компании отдавна са разработли лечение за въпросното заболяване, но нарочно не го предлагат, защото печелят повече от това да продават другите лекарства.
Първия аргумент, който оборва тази теза е, че в изследователските екипи работят много хора. Редица фактори на човешкия характер, като започнем от моралните ценности и продължм с чисто егоистични подбуди, е малко вероятно такава тайна да се опази. Също така историята е показала много случай в които до едно откритие стигат едновременно няколко човека, а при сегашния достъп до информация, ако имаше работещо откритие, то вече щеше да е публично, или поне достъпно за хора с много високи доходи.

А сега да разгледаме и другите причини, поради които разработката на подходяща терапя се е забавила толкова във времето.
На първо място, това е социалната значимост на заболяването. Броят на заболелите пациенти в миналото е бил по-малък, а продължителността на живот по-къса. През тези периоди процента на заболелите е бил по-нисък. От 70те години насам, благодарение на медицината хората започват да живеят по-дълго, но същевременно и се отключват раковите заболявания. Честотата им значително нараства след 50тата годишнина. Което може да видите от статистиката по-долу.
Данните са за Великобритания, но в голяма степен важат и за другите държави.
image И понеже процента на смъртност на болни от рак, при продължителност на живот 60 - 65 години е бил нисък, то за фармацефтичните комапнии е било важно да разработят лекарства, които да удължaт живота с още 5-10 години, т.е. до достигане на около 70 годишна възраст, коквато е била и средната продължителност на живот. Тук трябва да отбележа, че на пример и днес при пациенти над 65 годишна възраст, с рак на простата е много вероятно да препоръчат да не се подлагат на лечение, тъй като тази форма протича изклютително бавно и е по-вероятно негативите от него да са по-големи от колкото ползите.

Втората причина е била че, ракът не е бил обществено значимо заболяване. Далеч по-големи щети предизвикват сърдечно-съдовите заболявания, диабета и редица други. Поради тази причина, разработките в тази област значително са се отплащали, било като ползи за фармацефтичната индустрия, било и като полза за обществото. 

Технологична причина - туморните образования са породени от счупване в ДНК-то на клетката. Няма да говоря за причините, които могат да доведат до това, само ще спомена , че най-честите са химически агенти и радиация. Но до 2001 година човешкия геном не беше описан. След като вече има негова карта сме на път и да разберем какво не е наред в ДНК структурата на една клетка. За съжаление, на науката и предстоят още много изследвания докато опише всички възможни комбинации. За сега имаме ДНК изследвания, които могат да покажат повишен риск от развитие на рак но все още няма пълно описание на всички възможни протеини, които могат да доведат до него. 

За да разберете колко вариации са възможни в протеините и колко усилия са необходими, само за да стигнете до ранна диагностика на рака на панкреаса, може да изгледате това видео:

image


За да стане по-ясно и с какво точно се борят учените, на картинката по-долу може да видите структурата на една протеинова молекула, основна градивна единица на всяка клетка. Молекулите не са само верига от атоми, но имат и триизмерна струкутра. Т.е. ако само един атом се завърти с 5 градуса, вече говорим за съвсем друг протеин. 


image



Поради тази причина, на изследователите им се налага да "гънат" много молекули, за да открията начин да свържат антитела, които да унищожат дадена клетка, не спицифична за нашето тяло.

И сега добрите новини


За щастие, през последните 5 години науката напредва с големи темпове. Новите методи на лечене включват прицелна или таргетирана терапия, имунотерапия, и други. Химеотерапията играе важна роля в съвременнто лечение, но за съжаление нанася тежки вреди и върху здравите клетки ще играе все по-малка роля. Персонализираната медицина ще позволи да се изработват необходимите лекарства за всеки човек на база неговият ДНК профил, като се вземе в предвид и спицификата на неговото онкологично заболяване, ДНК профила на тумора и други фактори свързани с общото състояние на пациента.

В последно време, покрай работата ми имам възможност да получавам информация за последните новости в тази област. Добрите новини са, че вече има терапии водещи до пълно изликуване на някой онкологични заболявания, макар и сред малък процент от пациентите. Такъв е случаят с терапия водеща до лечение на меланома в IVB стадии, което е един от най-агресивните форми на рак. 
В момента се извършват и клинични изпитания на редица лекарства, които да доведат до момента в които ако не до пълно излекуване, то рака ще се превърне в хроничн заболяване.

И естествено най - важния въпрос - Кога ще се случи това?
Оптимистичния вариант е в рамките на следващите 5 до 10 години. песимистичния - до 25 години. Причините за това е забавянето породено от редица регулации. За щастие, през последната година лобирането за това да може да се извършват тестове на лекарства с доброволци с термална форма на рак, бележе напредък! Това ще доведе и до по-бързо извличане на нужните статистически резултати и възможност за доработка на лекарствата за да са по-ефективни и с по-малко странични ефекти!

И накрая, ако за съжаление сте пациент с подобно заболяване, то е много важно да проверите дали вашите лекуващи онколози очастват в някоя от програмите за споделяне на данни свързани със заболяванията. Събирането на голям масив от данни по отношение на ДНК, приложените лекарства и имунни отговор, ще помогнат за по-бързия анализ и успешното вземане на мерки срещу тези заболявания!

Допълнителна информация:

http://bit.ly/dnevnik_terapia

http://www.cancer.gov/cancertopics/factsheet/Therapy/targeted

http://www.geneticalliance.org.uk/docs/faq_pm_bg.pdf

 



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930