Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.08.2020 11:52 - За COVID-19 оптимистично
Автор: nosense Категория: Политика   
Прочетен: 1173 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Аз съм оптимист, живея с идеята, че винаги ни чакат по-добри дни и че всяка промяна е за добро. Когато корона вирусната инфекция се появи в живота ми, аз си казах, че това е поредната криза и промяна, през която ще преминем. Сега — два месеца по-късно, ще си позволя да споделя моята оптимистична гледна точка за това, какво добро се случи и ще се случва, повлияно от тази пандемия.

Семейство

За съжаление, както във всяка криза и тук, някои семейства няма да оцелеят. Натрупаните трудности ще доведат до изостряне на отношенията и раздели. За тези, които преминат през бурята обаче, предстоят далеч по слънчеви времена. Липсата на външни дразнители в общуването, ще доведат до по-добра комуникация вътре в семейството и препокриването помежду си. Децата и партньорите ще се научат да комуникират по-добре а желанието ни да комуникираме с повече хора, ще ни подтикне отново да потърсим забравени стари приятели!

Работа

Кризата ускори процеса по въвеждане на нови технологии на работното място. Работата от вкъщи, ще е все по-чества срещана и желана от работодателите. Тези работодатели, които преди това се страхуваха, че това ще доведе до по ниска производителност, откриват, че в повечето случаи е точно обратното. Домашният офис ще е място за съсредоточаване и целенасочена работа по даден проблем а офис пространствата ще се превърнат в място за колаборация и обсъждане на стратегически проблеми.
Ситуацията, ще даде възможност и на много хора, да преосмислят ценностите на компанията в която работят. Добрите компании, показали загриженост за служителите си в трудните времена, ще получат още по отдадени и качествени хора, тези, които изоставиха екипите си, ще преживеят още по-трудни времена!

Спорт

Аз съм спортист, обичам спорта, в него намирам отдушник на проблемите в ежедневието, помага ми да изчистя мислите и съзнанието си.
Това което наблюдавам в последно време е рязък скок на хората, започнали някаква физическа активност. Преди, парка в който бягах беше пуст. Сега не можеш да се разминеш от тичащи, каращи колело или просто разхождащи се хора.
Заключени между стените на домът си, хората изведнъж откриха колко имат нужда от движение и ако преди, беше лесно да се изкушиш да седнеш на традиционното кафе с цигара, то днес, изправен пред страха отново да се озовеш в затвора на домът си, повечето хора предпочитат парка и планината.
Вярвам, че много хора, открили радостта от движението, ще продължат да се движат, да спортуват и да са активни и след като животът се върне в нормалния си ритъм.

Това води и до вторият плюс на ситуацията — все повече хора ще полагат грижи за здравето си. Ендорфините, освободени след физическата активност, ще ни превърне в здравословни наркомани, откритието, че 20 километра с колелото, сред зеленината на парка, може да ти донесе повече радост от колкото поредната клюка за колега или комшия, споделена на кафе, ще накара хората да продължат да търсят начини за удължаване на това удоволствие. Броят на продължат спортисти, ще се увеличи, повече хора ще търсят как да се хранят по-правилно, за да не се задъхват изкачвайки оня малък баир в парка. Това ще доведе до по-добро хранене, сън и изцяло по-добро съществуване.

Училище

Тук промяната ще е най-голяма и най-тежка, но не за учениците а за учителите. Неефективността на старите методи на преподаване, от хартиени учебници, без никаква интеракция, продължава да е много видима. Неподготвеността на преподавателите за работа в една нова, дигитална среда — прекалено видима!
Линейното образование, при което учителят преподава а ученикът връща обратна връзка, какво е разбрал ще отиде в миналото! Ученето ще е далеч повече на ниво проект и работа в групи, от колкото в наливането на знания чрез фуния. Дигиталните технологии, ще ни помогнат да преминем в една нова среда, която ще дадат възможност за далеч по-голяма самоизява на децата и всичко това, ще се случи много по-бързо, породено от натиска на ученици и родители, които за пръв път имаха възможност да видят “на живо”, какво всъщност не е наред с нашето образование!

Бизнес

Хубави дни очакват и бизнеса, ако навреме осъзнае отворилите се възможности!
Все повече компании осъзнават нуждата, доставките им да не зависят от производители в другият край на света. Макар че, нашата страна няма човешкият и териториален ресурс на Китай, то ние можем да изиграем страхотна роля на буферен производител. Тук може да се позиционират редица заводи, които да играят роля на производител в малки количества, но коригираш времето за доставка от азиатските държави. Да цената на труда тук, ще е по-висока, мащаба — не толкова голям, но ниските логистични разходи, съкратеното време за престои на заводите и ред други икономически фактори ще компенсират разликите в цената на производството.
Същевременно, сега е и време за иновации. Ако проектите за дигитална трансформация са били отлагани, то сега е времето да ги задействате. Намалелият обем на работа, може да е плашещ, но той ще позволи да направите преход от една технология, към друга, без да преживеете шока на промяната в пълно натоварване.

Медицина

Най-големите открития, в медицината се правят по време на война. Борбата с вируса, накара много институти и компании да обединят усилия в стремежа си да открият ваксина за борба с него. За в бъдеще, колаборацията между конкуренти в търсене на бързо решение на здравен проблем, ще е все по-често срещана. Това ще ни помогне и да се движим с по-бързи крачки към откриването на решения за болести, които отдавна са бич за обществото. Компаниите ще открият, че споделянето на знания, може да помогне за това, всички да получат по-голям дял от печалбата и то по-бързо, от колкото надявайки се на единичен “златен удър”.

Оптимистът в мен вярва, че светът ще стане едно по-добро място след тази криза. Обстоятелствата около него, ще ни накарат да направим промените, които дълго време се отлагали. Дигитализацията ще стане все по-голяма, което пък ще ни освободи все повече време, за да мислим върху стратегическите неща в живота ни, а не да се борим с тривиалността на ежедневието.
Ще преоткрием малките радости в живота, една голяма група хора, ще се върне към “бавният живот”, разбирайки че повече неща, не значат, че ще живеят по-добре.
Вероятно ще отнеме известно време, да се завърнем към предишният начин на физическо общуване с хората, извън нашето семейство, но да не забравяме, че Първата световна война доведе до Бел Епок а втората до Бейбибумърите!
Вярвам, че ни чакат по-добри времена в които ще сме по-близки!



Тагове:   здраве,   вирус,   covid,   ковид,   epidemiq,


Гласувай:
0



Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031