Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.08.2012 10:45 - България - страна на чалгата
Автор: nosense Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2514 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 България винаги е била и винаги ще бъде държава на чалгата. От години слушам хора които се опитват да променят нещо, излизат с аргументи, че трябва да хвърлят своите усилия да променят тази страна и да я направят по-по и най, водени от някакви криво разбрани чувства на патриотизъм.

image

Истината обаче е, че България си е страна на чалгата и това не е толкова лошо. Просто това  е културата на нашето общество. 
Сигурно много хора си мислят, че това е лошо. Да може да е лошо, но истината е, че хората трябва да се адаптират. Трябва да престанем да си мислим, че това е някаква външна привнесена култура. Истината е, че като започнем от Крум и свършим с Бойко Борисов, чалгата е била ежедневие в живота на Българина.

И нека помислим, след победата на Крум над Никифор, нашият победител си прави чаша от черепа му, кани болярите и се напиват като животни. За съжаление, нямаме сведения дали е имало голи танцьорки на екзотични танци, но все пак...

Следващите поколения не остават по назад, редица от нашите царе си организират победни пирове с доста прилично напиване. И така до падането ни под Турско робство, Османско владичество или чуждо езиково присъствие, както се опитват да го обяснят в някой учебници.

Тук идва вторият чалга етап и ориенталските ритми остават за винаги в душата на българина. А липсата на болярство и изтреблението на елита на нацията, не може да доведе до превръщането на неуките селяни в нещо повече от носители на неписаната култура. Но пък ако нещо не е написано, то бързо се забравя... нали така?

И след освобождението нещата не се подобряват. Де факто в цялата тази история, опитите на един Княз и един Цар да направят малко по културна държава удрят на камък, или по скоро на буковата глава на българина. Само разказите на Хайтов и Чудомир за нашенците от село, дават достатъчно материал за това, какво е било мисленето на българина през този етап. Какво се случва в тези разкази? Крадене на булка, от най-големият бабайт, клюкарстване със съседите, закачане на рибени глави върху вратите на ядосалият те съсед, изобщо неща които яко кореспондират с нещата които се случват и сега. Дали да изпуснеш гумите на съседът паркирал така, че да ти пречи, да напсуваш някой който ти е сякъл път, или да си изхвърлиш боклука през прозореца, все неща които са се случвали от освобождението до наши дни!

И така, воден от едни и същи стимули - а именно да е по добре от съседа, или поне да изглежда такъв, в България чалга култа и желанието да си "повече от другите" макар и в собствените ти очи, ще си остане основен стимул за развитието на икономиката и културата в нашата страна.

В крайна сметка, това няма да е толкова лошо, ако се създаде действаща правораздавателна система, която да наказва тарикатите, защото чалгата не е лошо нещо, лошото е, когато чалга съседа ти, ти счупи чистачките, защото си паркирал на "неговото място" и на теб не ти остава нищо друго, освен да му изпуснеш гумите, защото няма друга справедливост.

Та така, чалгата  в крайна сметка винаги ще си остане тук. Тази страна това и е културата и ако си мислите, че може да се промени, жестоко се лъжем. Русите, силиконови момичета ще продължат да си съществуват, да слушат Тони Стораро и да искат да ги возят в новата 7ца. Пичовете ще продължат да живеят в 2стаен в Люлин 7, ще карат кола за 100 хиляди и ще се мъчат да вържат някоя далавера, че да си платят лизинга и новият iPhone.

А нашата глупост ще е, ако вместо да се възползваме от тяхната глупост, да им продаваме стоки и услуги куито чалга душата им иска, да се опитваме да им променяме мисленето! Съжалявам но няма да стане, или поне не и докато аз съм жив. За това, гледайте си живота, не им се бъркайте, правете всичко възможно да им измъкнете парите, защото те така се чувстват щастливи и прекарвайте отпуските си във Виена, Лондон, Париж или поне в Будапеща, за да изчистите горчивият вкус в устата си!

 



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930